”Här är en översikt över de största förändringarna i den nya standarden så att du vet var du ska spendera dina resurser och vara uppmärksam.
Den nya upplagan tar hänsyn till den marknadsutveckling som har ägt rum under de senaste många åren, där särskilt befintliga material har utmanats av nya hållbara material som kompositer.
Standarden beskriver materialrelevanta krav och specifikationer. Det innebär att nya typer av material kan mätas och vägas på samma villkor som gjutjärn. Standarden är således avsedd att göra det lättare att se om dina betäckningar uppfyller kraven – oavsett materialval.
De sex betydande förändringarna i den nya versionen är:
- Definition av fästfunktion för betäckningen. Inklusive båda kraven för fastsättning, metod och hur man testar det. Det anges bl.a. krav på dragkraft för täckning samt vilka fästfunktioner som ska användas. (Bilaga E)
- Definition och värden för halkmotstånd på locket. (Bilaga C).
- Införande av tester för att säkerställa att betäckningen inte ligger och lutar. (Bilaga D).
- Rekommendation för installation av betäckningen. Här är en beskrivning av vilka förberedelser du ska göra, vilken utrustning du ska använda, hur den ska förpackas och vad du ska göra efter installationen (bilaga E)
- CE-märkning av lock och ram. Europeiska kommissionen måste godkänna och publicera standarden innan man kan börja CE-märkning.
- Uppdelning i 6 delstandarder. De olika delarna inkluderar höjd så att nya hållbara material som kompositer kan mätas och vägas på samma villkor som gjutjärn. Del 1 innehåller allmänna krav och del 2-6 innehåller specifika krav för prestanda inom olika material.
De sex delstandarderna är följande:
- Definitioner, klassificeringar, allmänna designprinciper, prestandakrav och testmetoder.
- Gjutjärn.
- Stål eller aluminium.
- Stålarmerad betong.
- Komposit material.
- Polypropylen (PP), polyeten (PE) eller oplastad poly (PVC-U).
Dela gärna artikeln med dina kollegor, i ditt nätverk eller med andra som du tror kan ha värdet av att läsa den.
Om du har några frågor eller kommentarer är du naturligtvis välkommen att skriva ett mejl så svarar jag efter bästa förmåga.
Vänliga hälsningar
Anders Dahl Simonsen”
Senaste kommentarer